torsdag den 20. juni 2013

DIY: Lommer med flæser

Som lovet kommet her en DIY på flæselommer.. Hvis der er noget undervejs, som ikke giver mening, så sig endelig til. God sy-fornøjelse :)Du kan bruge et hvilket som helst buksemønster - eller for den sags skyld en nederdel. Her bruger jeg et buksemønster med påsat linning. Mønsteret er egentlig med lange ben, men jeg har bare klippet det af til shorts.


Til lommeposen skal du bruge 2 dele: 1) Den forreste del, som skal runde i kanten - du kan klippe den rund/skrå helt som du synes åbningen på lommen skal være (billede til venstre). 2) Den bagerste del, som følger kanten af forstykket (billedet til højre).

De 2 mønsterdele skal altså se sådan her ud, når de ligger ovenpå hinanden, og skal flugte i den buede side. 

Klip lommeposerne ud, 2 af hver. Læg stoffet ret mod ret når du klipper. Tilføj sømrum.
Klip dernæst 2 strimler til flæsen. Mine her måler 6x40 cm (til en buks str 92), men du kan klippe dem lige som du vil, alt efter hvor brede du ønsker dem, og hvor meget de skal rynke. 

Læg nu den forreste lommepose ovenpå forstykket af bukserne, og klip "rundingen" ud, sådan at forstykket passer med lommeposen. Gør det på begge forstykker. 

Læg nu flæsens ene side op.
Jeg lærte hos Marapytta at lægge op på denne måde, og det giver et super fint finish:
Fold kanten om, gerne så smalt som muligt. Sy en stikning så langt ude i den ombukkede side som muligt. 

Fold nu kanten om igen, og sy i samme stikning som før. 

Så ser det sådan ud - fint ikke? 

Sy rynketråd i den anden side af flæsen. Sy altid 2 rynketråde ved siden af hinanden, det giver den mest jævne rynk. Jeg plejer sy en rynk ca 0,5 og 1 cm inde - det kommer sig ikke så nøje. Det gør ingenting hvis rynketråden bliver tydelig bagefter, du kan altid bare hive den ud! 

Læg flæsen på forstykket, så den følger den kant/lommeåbning du klippede før.Sørg for at flæsens vrang ligger mod forets ret, som på billedet. Stik flæsen fast. 

Læg nu den forreste lommepose ovenpå, sådan at flæsen ligger i mellem. Lommeposen skal ligge ret mod ret med forstykket. Stik den fast i lommeåbningen som vist på billedet.

Fold lommeposen omkring sømrummet om på den anden side, og lav en pyntestikning. Det ser sådan ud fra forsiden....

..... og sådan fra bagsiden. 

Tag nu den bagerste/store lommepose, og læg den ovenpå sådan at den buede kant på begge lommeposer følger hinanden. Sørg også for at kanten i siden/foroven passer. Lav en stikning langs den buede kant, så du altså syr de 2 lommeposer sammen - overlock eller zigzag trevlekanten. 


Vend den om og lav en lille stikning foroven og i siden, blot for at holde lommeposen på plads - det er en stor hjælp. Gør helt det samme med den anden lomme.
Nu har du et helt "normalt" forstykke, og du kan fortsætte med at sy bukserne som vanligt. 

De færdige shorts: Jeg har syet dem med en lille elastik i benene, men det er også fint uden. Se evt. "shorts" for at se nogen uden elastik. 
4 kommentarer:

 1. Åh, de er fine! En DIY jeg vist egentligt allerede har på pinnet via andre på pinterest den anden dag, og den skal jeg helt sikkert prøve af :-)

  SvarSlet
 2. Uhh de der flæser er store og stygge for mig. Er sikker på det er meget svært, så tør næsten ikke gå igang. Du får det jo til at se nemt ud. Måske jeg skal prøve alligevel.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Synes helt bestemt du skal prøve... det er slet ikke så svært :) - Og ellers kan du bare sige til hvis du ryger i problemer undervejs :)

   Slet

Læg gerne en kommentar - jeg bliver så glad :)